top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

3 sammu, mida tuleb astuda pärast kinnisvarale ostja leidmist

Kui panite oma kinnisvara müüki ja sellele leidus ka ostja, siis ei tähenda see veel tehingu lukku löömist. Millised sammud tuleb veel astuda, et ostja leidmisest saaks ka edukas tehing?



Broneering

Kui ostja on leitud, siis esimene soovitus oleks pakkuda ostjale võimalus objekt broneerida. See annab mõlemale osapoolele kindlust. Lihtkirjalikku broneeringusse suhtumine on erinev, kui aga mõelda, et mingi raha on juba ette makstud ja kuskile allkirjad pandud, siis on otsus üsna kindel ja tehing läheb tõenäoliselt ka lõpuni.

Arvatavasti tehakse broneeringuga 70% tehingutest ja juhul, kui ostjal on raha olemas, saab kohe ka notariga aja kokku leppida. Kui tehing käib kiirelt, siis pole sinna vahele mõtet lisasamme mahutada, kuid on soovitatav siiski küsida ostjatelt broneeringut. Kui tekib küsimusi, kuidas lepingut vormistada, leiab selle kohta infot netist või ka maaklerilt.

Pank

Kui kokkulepe on olemas ja ostjad tahavad kindlalt osta ning Teie müüa, siis hakkab ostja ilmselt tegelema rahalise poolega. Enamasti tuleb raha panga kaudu.

Järgmise sammuna tuleb ostjal esitada pangale laenutaotlus. Juhul, kui seda juba tehtud ei ole. Enam-vähem nädalaga annab pank mingi vastuse ostjale, aga lõpliku laenuotsuse vormistamiseks küsitakse juba hindamisakti. Kui kinnisvara müüjal on hindamisakt tegemata, tellib hindamisakti ostja. Müüjaga peab hindaja lihtsalt objekti ülevaatuseks aja kokku leppima. Kuid kes peaks hindamisakti tegema - kas ostja või müüja? Seda loe minu eelmisest postitusest.

Kui on näha, et asi hakkab jõudma tehinguni ja ostjal on pangast vastus käes, siis tuleb teavitada ka enda panka. Seda loomulikult juhul, kui müüdav kinnisvara on ostetud samuti laenuga, ja isegi siis, kui laen on tagasi makstud, kuid kinnisvaral on hüpoteek endiselt peal. Panka tuleb tehingust teavitada ning tehingus peab osalema ka panga esindaja, kes loovutab või kustutab hüpoteegi.

Notar

Hindamine võtab nädala, panga vastus samuti nädala: Kui nõusolek on olemas, tuleb leida kõigile sobiv notariaeg. See pole alati just kõige lihtsam ülesanne. Tihti pakub laenu andev pank ise välja notari aja, mis tema esindajale sobib. Kui ostja pakub Teile seda aega, siis kooskõlastage see omakorda oma panga esindajaga, sest ka tema peab notari juures kohal olema.

Notari juurde saab aja ka ise leida ja selle siis ostjale välja pakkuda, kuid kindlasti tuleb veenduda, et kõik kaasatud pangad oleksid sellest teadlikud ja aja kinnitanud.

Kui notaris on aeg kokku lepitud, saadab notaribüroo tavaliselt ka ise päringu , millist infot on vaja lepingu ettevalmistamiseks. Kui infot ei küsitud, siis helistage ja küsige üle, mis info tuleb saata. Tavaliselt saadetakse kindel vorm ning seal saab kõik andmed edastada. Andmed ja kokkulepped tuleb saata täpselt nii, nagu on ostjaga kokku lepitud. Võibolla tuleb veel midagi ka täpsustada, nt milline mööbel sisse jääb, mis on kolimise aeg jne.

Enne tehingut, umbes 1-2 päeva varem, saadetakse tutvumiseks lepinguprojekt ning seejärel tuleb minna notarisse kohale.

Kui müüdav kinnisvara on abikaasade ühisvara, siis tuleb notariga täpsustada, kes peavad tehingu sõlmimiseks kohale tulema. Ja kui tekib eelnevalt mingeid küsimusi, tuleb ka need üle küsida ja kui soovida näiteks lepingus muudatusi teha, on ka see eelnevalt võimalik. Lihtsalt tuleb kõik detailid läbi rääkida. Tihti tuleb ette ka juhtumeid, kus notari juures osapooltega ühiselt otsustatakse ja palutakse lepingus muudatused sisse viia.

Karta ei ole midagi. Alati on pangas olemas haldurid ning notaribüroos inimesed, kes on valmis selgitama ja abistama.

Kokkuvõtvalt on tehingu sammud järgmised:

· Broneering (valikuline)

· Pank ja hindamisakt

· Leida kõigile osapooltele sobiv notariaeg ja info notarisse edastada.




Liitu uudiskirjaga - saad üle nädala kinnisvaraturu siseinfot:

253 views0 comments
bottom of page