top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

Mida toob COVID-19 kaasa kinnisvaraturule?

Hetkel on igas valdkonnas vaieldamatult kõige aktuaalsem teema koroonaviirus ning sellest tulenev eriolukord. Kui palju on see aga juba mõjutanud kinnisvaraturgu ja kui palju hakkab oletuslikult mõjutama - räägime sellest alljärgnevalt.



Vaatame kõigepealt fakte. Uute müügikuulutuste lisandumine portaalidesse on praegu tõusnud. Kui vaatame üle kolme suurema kinnisvaraportaali kõik kuulutused, nende hulgas ka maaklerite kuulutused, on kasv olemas, kuid mitte väga suur. Kui vaatame ainult otseomanike müügikuulutusi, siis siingi on kasv olemas. Kui võrrelda märtsi 1. nädalal lisandunud uusi kuulutusi märtsi 2. nädalal lisandunud kuulutustega, siis oli kasv 10 protsenti ning 3. nädalal kasvas uute müügikuulutuse arv juba 20 protsendi võrra.

Siit võib järeldada - kes on juba otsustanud müüa, see tahab kiiresti ära teha. Äkki midagi juhtub või ei saagi enam müüa. See tuleb välja ka klientidega suheldes. Kliendid, kes soovivad hetkel müüa, on väga motiveeritud, et asi saaks tehtud. Ostjate poole pealt on broneeringud alles ja ka ostjad on pigem suhtumisega tehing ära teha ja soovivad laenu kätte saada.

Lühiajaliselt tekkis olukord, kus aktiivsust oli isegi rohkem, sest need, kes otsustasid osta, tahavad kiiresti osta ja müüjad tahavad kiiresti müüa. Eks ole näha, mida uus nädal toob, hetkel tundub, et olukord jääb vaiksemaks.

Uusarenduste broneeringuid tühistatakse

Kui vaatame portaalide uusarendusi, siis on kohti, kus on hakatud broneeringuid tühistama, ja see võib näidata pikaajalist trendi. Kellel ei olnud otsus veel kindel, jätab võib-olla ostu hetkel pausile.

Inimene, kes on mõelnud, et ehk aasta pärast peaks vahetama elupinna suurema vastu ja mõtleb ostu peale - tema lükkab kindlasti selle otsuse tulevikku. Sest miks peaks riskima tänases olukorras, kus hinnad hakkavad võib-olla hoopis langema.

Selle pealt järeldades: kes juba on protsessis ja müüb või ostab kõrgelt, selle jaoks on otsus tehtud. Juhul, kui kindlasti on vaja elukohta vahetada, siis need tehingud tehakse lõpuni ära.

Mingis hetkes tuleb kindlasti tehinguarvude kukkumine. Isegi kui märtsikuu statistika näitab kardetust veidi väiksemat kukkumist tehingute arvus, siis nõudlus väheneb seni, kuni selgub, mis saab edasi.

Nüüd küsimuse juurde, mis saab hindadega? Hindade võimalik liikumine oleneb suuresti sellest, kui kaua eriolukord kestab ja kuidas siis nõudlus ja pakkumine omavahel mängivad. Kinnisvaraturg ei ole nii efektiivne, et päevaga võiks näiteks 10 protsenti kukkuda. Praegu on igati kasuks asjaolu, et siiamaani oli meil müüjaturg, kus pakkumisi oli vähe. Hetkel on ostjaturg ning ilmselt mõnda aega nii ka püsib.

Hindades tuleb kindlasti korrektuur, juba lihtsalt selle pealt, et praegu on ostjaturg. Tehinguhindades peaks samuti mingi langus toimuma. Samas ma ei pea täna väga tõenäoliseks stsenaariumit, kus massilised töökaotused peaksid viima kodulaenude pankrotistumiseni ja sundvõõrandamisteni, mis omakorda viiksid kinnisvarahinnad järsult alla.

Peeter Pärtel pakkus, et kriis võib kinnisvaraturule jõuda kuskil poole aasta pärast. Ajaliselt on seda keeruline ennustada, aga üks on kindel - üüriturg kaob kiiremini. Kui näiteks teenindussektoris jätkuvalt töökohad kaovad, siis ei ole mõtet Tallinnas korterit hoida, kui töö pärast sinna koliti. Noored hakkavad üüripindu üles ütlema ja lähevad näiteks vanemate juurde tagasi.

Hetkel ei väljastata ka töölubasid välismaalastele ja piirid on kinni, ehk et välismaalt Eestisse tuleva tööjõu nõudlus üüriturul kaob ära. Fakt, et Airbnb lühiajalisel renditurul tuleb pakkumisi pikaaegsele renditurule ehk üüriturg on esimene koht, kus nõudlus ja pakkumine lähevad paigast ära. Nendest, kes ostuotsuse edasi lükkavad, võivad tuua veidi nõudlust üüriturule, kuid võib eeldada, et üüriturul korrektsioon tuleb ja see on koht, mis võib mõjutada ka kinnisvara müügihinda.




Liitu uudiskirjaga:

https://www.jormaliivalaid.ee/newsletter

11 views0 comments
bottom of page