top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

Millised kulud kaasnevad kinnisvara ostuga?

Kui oled esmakordselt kinnisvara ostmas, siis võib tulla sulle üllatusena, et lisaks ostusummale tuleb välja käia veel pea paartuhat eurot. Need on tehingu kõrvalkulud, millest enamus jääb ostja kanda. Järgnevalt vaatleme, millised need kulud on.





1. Hindamisakt


Enamasti ostetakse kinnisvara pangalaenuga ning sel juhul tuleb vormistada hindamisakt. Hindamisaktis määratletakse kinnisvara turuväärtus ning see sisaldab ka muud olulist infot ostetava kinnisvara kohta. Kinnisvara hindamise teenust pakuvad kõik suuremad kinnisvarabürood. Tasu, mis tuleb selle toimingu eest maksta, jääb laias laastus vahemikku 190‒270 eurot. Majade puhul on see ligikaudu 300 eurot.


2. Laenulepingu tasu


Pangalaenuga kinnisvara ostes on järgmiseks sammuks allkirjastada laenuleping. Kui võtad pangast laenu, siis tuleb sellele juurde laenulepingu tasu. Sõltuvalt finantseerijast on laenulepingu tasu 0,5 või 1% laenusummast. Mõnikord õnnestub laenulepingu tasu osas veidi säästa. Küsi oma kinnisvarahindajalt, kas neil on pangaga kokkuleppeid või koostööd. Tihti on hindajatel pankadega nn soovituskampaaniad – need võivad aidata säästa kuni 50% laenulepingu tasust.


3. Notaritasud ja riigilõiv


Kui kinnisvaratehing kätte jõuab, tuleb maksta notaritasusid. Nende suurus on seadusega kindlaks määratud. Näiteks 150 000-eurose tehingu puhul on notaritasu ligikaudu 600 eurot. Internetist leiad mitmeid notaritasude kalkulaatoreid. Sisestades sinna oma tehingu suuruse, saadki teada notaritasu. Tavaliselt jagatakse notaritasu müüja ja ostja vahel pooleks. Ostes korteri uusarenduses, jääb notaritasu enamasti täiel määral ostja kanda.

Notaris käies tuleb tasuda ka riigilõiv – see on notaritasuga võrreldes juba veidi väiksem summa. 150 000-eurose tehingu pealt on riigilõiv ligikaudu 200 eurot.

Notaritasude hulka lisanduvad mõned väiksemad kulud veel. Näiteks notari deposiitkontol raha hoiustamise tasu, ärakirjade tasu vm. Need summad on teiste kõrval juba päris pisikesed.


4. Kindlustus


Kui kinnisvaratehing tehtud, siis viimane kaudselt seotud kulu on kindlustamine. Ostes kinnisvara pangalaenuga, nõuab kindlustamist ka pank. Kindlustuse tasu sõltub suuresti sellest, millise kinnisvara oled soetanud. Kas see asub uues või vanas majas? On see ahjuküttega või keskküttega? Kas valid koguriskikindlustuse ja võtad veel koduse vara kindlustuse juurde?

Kindlustusfirma saad muidugi ise valida. Pank soovib sind suunata, et võtaksid kindlustuse panga enda partnerettevõttest. Samas tasub ka ise kindlustuspakkumisi võrrelda ja valida see, mis sinu jaoks kõige mõistlikum on. Kindlustuse summa teadasaamiseks on internetis samuti kalkulaatorid olemas.


Kui oled kinnisvara ostmas, on sul mõistlik enne tehingut järele vaadata, kui suured tulevad kõrvalkulud. Pead veenduma, et sul on vajalikul hetkel need summad olemas. Keskmise tehingu puhul võivad kõrvalkulud küündida 2000‒3000 euroni.



Liitu uudiskirjaga:

https://www.jormaliivalaid.ee/newsletter

594 views0 comments
bottom of page