top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

TURUÜLEVAADE | Tõeline hüpe kinnisvaraturul ehk Tallinna korteriturg septembris

On aeg uueks turuülevaateks Tallinna korteriturul. Vaatame, kuhu poole on turg liikumas ning mis oli suurim üllataja septembris.



Tehingute arv

Septembris tehti Tallinna korteriomanditega 844 tehingut, mida on rohkem, kui mullu samal ajal, mil oli väga aktiivne turg. Samuti on graafikult näha, kuidas oleme tagasi seisus, mis oli enne kriisi aasta alguses. Turg on kindlasti hetkel aktiivne, kuid peame seda ka järgnevatel kuudel jälgima. Viimased 3 kuud on olnud turg üsna stabiilne ning liigume hästi ülespoole, aga kas oleme tagasi ka müüjateturul? Hetkel võib öelda, et mitte, kuid sellele lähedal oleme küll.


Ruutmeetri hind

Keskmine ruutmeetri hind septembris oli 2150 eurot. Kõigi aegade rekord oli 2019 aasta detsembris, kui ruutmeetri hind oli 2158 eurot. Peale kriisi ei osanud keegi ette näha, et läheneme kõigi aegade rekordile. 2150 eurot ruutmeeter on ca 10% rohkem, kui aasta tagasi septembris.

Kas ka reaalsuses on hinnad tõusnud? Pigem mitte. Tehingute dünaamika äreval turul on ebastabiilne. Kord tehakse rohkem tehinguid uute majade ja korteritega, siis jälle vanematega. Just see ongi hindasid palju mõjutanud. 

Graafikult näeme, et turg on aktiivne ja keskmine ruutmeetri hind läheneb rekordile. Sügisesse on kindlasti kogunenud nõudlust, kuna kevadel pandi ostuotsus pausile, aga inimeste soov elamistingimusi parandada on endine. Ruutmeetri hind septembris oli küll kõrge, aga samuti on kindlus töökohtadega paranenud, mistõttu julgetakse jälle osta.


Liitu uudiskirjaga, et saada üle nädala kinnisvaraturu siseinfot:

16 views0 comments
bottom of page