top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

TURUÜLEVAADE | Uus reaalsus ehk milline on Tallinna korteriturg märtsis?

Märtsi turuülevaates vaatame, kuidas kriisiolukord on mõjunud Tallinna korteriturule ning milliseid languseid või tõuse on see endaga kaasa toonud.




Tehingute arv

Nagu tänases olukorras oli oodata, tehingute arv langes ja langus oli korralik. Kui veel veebruaris tehti Tallinna omanditega 835 tehingut, siis märtsis oli see arv langenud 697-le, mis on 127 tehingut vähem, kui aasta tagasi. Ehk tehingute arvu langus oli ca 15-16%, mis on päris arvestatav ja ning ennustab edasi veel suuremat langust.



Märtsis oli palju tehinguid, mis olid varasemalt kokku lepitud. Vaadates järelturutehinguid, siis enamasti lepitakse need kokku pea kuu aega varem. Broneeringutega läheb samuti kuu, isegi kui broneeringut ei ole, siis pank ja notar võtavad oma aja. Kui vaadata uusarendustehinguid, siis need lepitakse kokku lausa pool aastat ette ja ka see avaldab statistikale suurt mõju.

Seega saab alles aprillis päriselt näha, milline langus tegelikult on toimunud tehingute arvus. Millele samuti tähelepanu tuleb pöörata, on pakkumiste arv. Pikalt languses olnud pakkumiste arv pöördus, samamoodi pöördus ka pikalt kestnud müüjaturg ostjaturuks. Mis pakkumiste arvu tõusule kindlasti kaasa aitas, olid koduomanikud, kes hakkasid enda koduvahetusprotsessi kiirendama. Kiiresti tahetakse kuulutus ülesse panna ja ära müüa.



Päris palju on investoreid, kes on hakanud enda kortereid realiseerima ehk ennustada võib pikenevat müügiperioodi ja pakkumuste arvu kasvu, kuna laoseis kasvab.

Hinnad

Kui vaadata tehingute hindasid, siis see on märtsi kõige suurem üllataja. Statistikas on hind täpselt sama. Veebruaris oli Tallinna korterite omandite ruutmeetri hind 2073 eurot ja märtsis 2072. Aastatagusega võrreldes on see isegi päris suur kasv ruutmeetri hindades.



Hindadele on aga kõige suurema mõjuavaldaja uusarenduste osakaal, kuna uusarenduse tehinguid lepitakse varem kokku. Kui uusarenduse tehingute arv jäi samaks ning samal ajal järelturu tehingute arv vähenes, siis see lubaski keskmisel ruutmeetri hinnal samaks jääda. Järelturul hästi laia pilguga vaadates tundub, et omanikud langetasid hindasid 3-5%.

Üüriturg

Üüriturul on aga veel keerulisem seis, seal tasub vaadata pakkumist. Pakkumine kasvas ca 20%. Hinnad on langenud ca 10% ning üürnikud, kellel on juba üürilepingud, saavad allahindlust küsida.

Üüriturul on tekkinud kohati kummaline olukord. Palju on üürnike, kes otsivad endale head diili, küsides praeguselt üürileandjalt paremat hinda või vaatavad laiemalt turul ringi. Samas tahavad üürileandjad kiiresti endale leida üürnikku, mistõttu üüriturul on hetkel sagimist palju.

Pakkumisi kindlasti lisandub, sest kui linnas hetkel tööd ei ole, siis milleks üürikorter, öeldakse lepingud üles ja minnakse näiteks vanemate juurde karantiini. Samuti lühiajalisest trendist tuleb ka palju pakkumisi pikaajalisele üüriturule, sest tänases olukorras turismi lihtsalt ei ole.

Kokkuvõtvalt praegusest olukorrast:

● Tehingud toimuvad, turul hetkel ostavad need, kes on väga hästi finantseeritud ning valmis riske võtma, et head diili saada. Müüvad vaid kõige silmapaistvamad pakkumised.

● Tehinguhinnad on madalamad kui sõltub tugevalt konkurentsist.

● Üüriturul on nõudlus väiksem hetkel. Üürile andjatel tasub olla kannatlik.



Liitu uudiskirjaga - saad üle nädala kinnisvaraturu siseinfot:

16 views0 comments
bottom of page