top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

TURUÜLEVAADE l Liigume stabiilselt ehk Tallinna korteriturg 2020.a augustis

On aeg uueks turuülevaateks, kus vaatleme, mis on toimunud tänavu augustikuus.



Tehingud

Tallinna korteriomanditega tehti augustis 629 tehingut, mida on natuke vähem kui juulis ning peaaegu 20% vähem kui aasta tagasi augustis. Kevadisest põhjast, kus oli väga palju ebakindlust, oleme taastunud päris kiiresti ja oleme jõudnud stabiilsele turuaktiivsuse ja tehingute arvu tasemele. Vaadates nõudlust, ootaks isegi rohkem tehinguid, kuid inertsist toimub hetkel vähem uusarenduse tehinguid.



629 tehingut ja 5250 aktiivset pakkumist annab laoseisuks veidi üle 8 kuu ehk kui me jätkaksime müümist sama kiirusega nagu praegu ning turule ei lisanduks ühtegi uut pakkumist, siis müüksime 8 kuuga kogu Tallinna korterituru pakkumised tühjaks.

See näitab pigem ostjaturgu, kuna pikem ots on läbirääkimistel ostjate käes. Tuleb nõustuda - müügiperioodid on kohati pikenenud ja kaugeltki mitte iga objekt ei saa kohe müüdud, kui pakkumine üles läheb.

Hinnad

Nõudlust on hetkel piisavalt ning hinnad ei lange kindlasti, mistõttu müümiseks on praegu hea aeg. Keskmine ruutmeetri hind Tallinna omanditel oli augustis 2074 eurot. Võrreldes juuliga tulime hinnaga üles ning oleme 6% kõrgemal kui aasta tagasi augustis. Hinnad on püsinud hämmastavalt stabiilsed. Väikese jõnksu küll tegime juulis, aga hetkel turul hinnad langemas ei ole.



Mis saab sügisel, seda ei oska öelda, sest kogemust mul selliste kriisidega ei ole. Kuid suvel pidasime hämmastavalt hästi vastu. Arvan, et kui peaks tulema teine laine, siis kindlasti langeb tehingute arv ja tehingute perioodid pikenevad, aga hinnad peavad hästi vastu. Kohati tuleb korrektsioone, ent mitte igal pool. Kui aga midagi ei juhtu, jätkab turg kasvuteed.



Liitu uudiskirjaga, et saada üle nädala kinnisvaraturu siseinfot:

20 views0 comments
bottom of page