top of page
  • Writer's pictureJorma Liivalaid

4 märki sellest, et Sinu kinnisvara peab kriisile hästi vastu

Alustuseks – mida üldse tähendab kinnisvara mõistes termin peab kriisile hästi vastu? Peaasjalikult, et teie kinnisvara püsib likviidsena ehk seda on võimalik mõistliku aja jooksul ilma suurema allahindluseta müüa. Mingi korrektsioon hindades tuleb, kuid nendel objektidel peab hind lihtsalt paremini vastu. Millised aga on 4 märki, et teie kinnisvara on likviidne ja peab kriisile vastu?



Hea asukoht

Esimene märk, et kinnisvara elab kriisi üle, on asukoht. Täpselt sama vara võib olenevalt asukohast käituda väga erinevalt. Tavaliselt mõjutab asukoht kinnisvarahinda niigi, aga kriisi ajal see efekt võimendub. Kõige parem näide asukohast on alati Lasnamäe linnaosa. Täpselt samasugused korterid ja majad, ent heal turul Ümerasse väga ei tahetud osta, küll aga osteti Paekaares samasugune korter kohe ära. Tänasel turul kehvemas asukohas korterit ei osta keegi, kuid heas asukohas tehingud veel toimuvad.

Sihtrühmaks esimese kodu ostja

Ostjale on teie kinnisvara esimene kodu. See tähendab, et peab olema 1-2 toaline korter ning maksimaalselt keskmises hinnaklassis. Ostja on nö esimese laenu võtja, kui ta tuleb kuskilt üüripinnalt, või vanemate juurest. Tal on omafinantseering ning ülejäänuks võetakse pangalaen. Juhul, kui omafinantseering on olemas, on müümiseks vaja saada ainult ostjad enda kasuks otsustama.

Kõik järgnevad - 3-4 toalised korterid, ridaelamud ja majad - selleks on ostjal vaja eelnevalt oma kinnisvara müüa. Kui ostjal enda kinnisvarahuvilisi pole, siis kaob ka teie ostja.

Ilma vigadeta

Korteril või majal ei tohiks olla ühtegi kiiksu, mille peale tavaturul oleks ehk veidi viltu vaadatud. Praegune olukord võimendab neid vigu veelgi. Kui müügis on näiteks 100m2 suurune kolmetoaline korter või 300m2 suurune, 90ndatel ehitatud ja elektriküttel ridaelamuboks, siis praegu on ülimalt keeruline nendele objektidele ostjat leida. Samas kui korter on tavaplaneeringuga kusagil paneel- või puitmajas, mis piirkonna mõistes on tavaline või suisa uues majas, siis on kõik okei. Sinna ikka ostjaid leidub.

Ei konkureeri uusarendusega

Neljas märk, et kinnisvara peab kriisile vastu: peaasi, et see ei konkureeri uusarendustega. Kui on paar aastat vana korter, mis on samas hinnaklassis ning samas piirkonnas, kus saab osta uue korteri nt 10% sissemaksuga, siis see vähene nõudlus, mis tänasel hetkel on, läheb kõik sinna. Seega on konkurents siis väga raske. Ehk tänasel turul on tunduvalt lihtsam müüa korterit, millel on uusarenduse hindadega korralik vahe sees.

Mida aga teha, kui teil oli siiski plaan müüa? Võibolla mõtlete, kas teie korter üldse läheks tänasel turul peale? Või millist strateegiat siis ikkagi kasutada?

Variant 1

Juhul, kui on vaja müüa ning peab elukohta vahetama, vaadake videot 4 SAMMU, mida teeksin, kui peaks täna enda korteri müüma ja valmistuge sõjaks.

Variant 2

Soovite müüa, aga see ei pea juhtuma kohe käesoleva aasta jooksul. Võibolla mõtlesite, et võiks elukohta vahetada, aga sellega ei ole nii kiire või mõtlete, kas tänasel turul saaks soovitud hinna kätte. Sellisel juhul võiks tegelikult kaaluda kahe võimaluse vahel. Kas müüa kohe täna või siis mitte praegu. Isegi kui portaalis on lihtsalt kuulutus üleval selleks, et saada tunnetust, mis turul toimub ja näha, kas ostjad võtaksid selle hinnaga, siis kuulutuse üleval hoidmine ei ole väga kallis. Saab näha, mis turul toimub ja millal turg hakkab taastuma.

Variant 3

Kui hetkel jagatud märgid üldse ei räägi teie kasuks ja konkurendid on hinna juba väga madalale lasknud, siis võtke lihtsalt kuulutus maha. Oodake, millal turg läheb taas aktiivsemaks. Alati on variant oodata aktiivsemat turgu, et oleks nõudlust või et saaksite uue kodu osta. Kui tegemist on elukohaga, siis te juba elate seal ja isegi kui see tähendaks aastaks veel mingit ebamugavust, siis suure tõenäosusega see ei tapa. Saategi rahulikult raha koguda, et mingil sobival hetkel see müüa.

Kokkuvõtvalt 4 olulist märki, mis näitavad, et kinnisvara on kriisikindel:

· Hea asukoht

· Sihtrühmaks esimese kodu ostja

· Objekt on ilma vigadeta

· Hind ei konkureeri uusarendusega




Liitu uudiskirjaga - saad üle nädala kinnisvaraturu siseinfot:

29 views0 comments
bottom of page